Jacob Douma en Dea Dijkstra Beampipers clubkampioen GD 2013

Jacob Douma en Dea Dijkstra zijn de nieuwe Beampipers clubkampioenen in het gemengd dubbel. In een loeispannende finale versloegen zij Pieter Spinder en Gretha van Veen. In de B-poule wonnen Gerrit van den Belt en Ireen de Koning de finale van Bob Sikkenk en Hetty Netten.

DRACHTEN – 15 september 2013

_DSC0619De A-finale tussen de dubbels Douma/Dijkstra en Spinder/Van  Veen was een finale zoals een finale behoort te zijn.  Alle vier de spelers scoorden soms met onmogelijke ballen, rally’s die al beslist leken werden soms op het nippertje verlengd en ook de pechduivel speelde in een enkel geval zijn rol mee. Ondanks de zinderende spanning bleef het een sportief duel, zonder ook maar één enkel overtogen woord.

In de eerste set ging het lang gelijk op, totdat Pieter Spinder en Gretha van Veen op 4-4 een gaatje konden slaan. Toen was het ook snel afgelopen, 6-4. In de tweede set hielden de teams elkaar langer in evenwicht, wat uitliep op een 6-6 stand. De tie-break om de setwinst werd daarna pas op 8-6 beslist in het voordeel van Douma/Dijkstra.

De beslissende tie-break om de partij bracht op 7-3 in het voordeel van Douma/Dijkstra een enorme ontlading teweeg, zowel binnen de lijnen als op de tribune.  Voor Dea Dijkstra was het dit seizoen de tweede titel, nadat ze eerder al clubkampioen werd in het damesenkelspel

Jacob Douma en Dea Dijkstra hadden in hun poule alle vier wedstrijden gewonnen. Alleen tegen Jan Willem Visser en Willie Bolding verloren ze een set en was een beslissende tie-break nodig om de wedstrijd te beslissen. Ook Pieter Spinder en Gretha van Veen haalden in hun poule de maximale score, alleen moesten zij twee keer een tie-break spelen (tegen Jan van der Meer/Tineke Erkelens-Popken en tegen Tim Kramer/Jestine Gietema) om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. In die beide duels was ook de tweede set al op tie-break beslist.

In de B-finale wonnen Gerrit van den Belt en Ireen de Koning ogenschijnlijk makkelijk van Bob Sikkenk en Hetty Netten, 6-2 en 6-1.  In hun poule waren Sikkenk/Netten wel oppermachtig, met in zes sets slechts 15 games tegen.  Van den Belt en Koning deden het echter nog beter, zij hoefden in acht sets maar 12 games aan hun tegenstanders te laten.

In totaal werden er 38 wedstrijden gespeeld, dus 76 sets. In de meeste gevallen lagen de verhoudingen vrij duidelijk, want in slechts acht gevallen was een tie-break nodig om de wedstrijd te beslissen. Negen sets eindigden in 6-0, twaalf keer kwam er een 6-1 op de scorepaal en zeventien keer werd het 6-2, veertien keer 6-3 en vijftien keer 6-4. Negen sets werden in een tie-break beslist op 7-5 of 7-6. Aan de cijfers te zien was de wedstrijd tussen Jelle Veening/Hanny Schroor en Jan Willem Visser/Willie Bolding het spannendst. Zij hadden drie tie-breaks nodig om uit te maken dat Veening/Schroor de sterksten waren.

Het toernooi ging donderdagavond van start onder een heldere hemel, met een felle zon en een opkomende maan. Vrijdagavond was het bewolkt en werden de laatste partijen in de regen afgewerkt. Omdat ook voor zaterdag regen was voorspeld gooide de Evenementencommissie het schema om, zodat de druk wat beter over de dag was verdeeld en iedereen ook in de hal gewoon een hele partij van twee sets kon spelen. Rond vijf uur zaterdagmiddag werd het toernooi afgesloten met de prijsuitreiking, die werd verzorgd door Klaas Kooistra en Marian van de Wolfshaar van de Evenementencommissie.

Deze feestelijke afsluiting vond plaats onder goedkeurend oog van de Bende van Vier, de Founding Fathers van TC De Beampipers. Zij wilden voor het nageslacht graag vast laten leggen dat ze er ook bij waren. ,,Maar wacht even, daar hoort wel bier bij.” (Zie foto)

Verslag en foto’s: Fokke Wester

Poulestand A1

1 Jacob Douma & Dea Dijkstra 8
2 Jelle Veening & Hanny Schroor-Van Geffen 4
3 Jan Willem Visser & Willie Bolding 4
4 Timo Bruxvoort & Alien Rinkema 2
5 Sako Veening & Mareille Benak 2

Poulestand A2

1 Pieter Spinder & Gretha van Veen 8
2 Tim Kramer & Jestine Gietema 6
3 Jan van der Meer & Tineke Erkelens-Popken 4
4 Hanbal Amir & Willy Smits 2
5 Rienie Douna & Geke Spinder-Van Kammen 0

Poulestand B1

1 Bob Sikkenk & Hetty Netten 6
2 Herman Dechesne & Clementine Dechesne 2
3 Tony Arts & Marijke Ytsma-Stam 2
4 Fokke Wester & Marian van de Wolfshaar 2

Poulestand B2

1 Gerrit van den Belt & Ireen de Koning 8
2 Hans Peter Wieringa & Gea Geuze 6
3 Andries Smilda & Rolien Smilda 4
4 Per Vroom & Margriet van der Veen 2
5 Hein-Jan Veenstra & Margriet Riemersma 0

Alle uitslagen en standen zijn te vinden op www.toernooi.nl

Onze sponsoren

TC de Beampipers